Napjainkban egyre gyakoribb, hogy az ifjúság nagy része a határon túlra törekszik – nem csak élményeket, hanem hasznos tapasztalatokat is keresve. A tetemes utazási-, szállás- és élelmezésköltségeket csökkentendő, széles körű kínálat található az olcsóbb lehetősé-gekből, csak keresni kell. Közülük is az önkéntesség és az au pair-kedés a legelterjedtebbek, a küszöbön álló nyár pedig kiváló alkalom az ehhez hasonló munkák kipróbálására.

A legismertebb szervezet minden bizonnyal az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS), amely az egyes országok szervezeteivel kapcsolatot tartva, 18-30 év közötti európai állampolgároknak biztosít kiutazási és önkéntességi lehetőséget. A programban az utazási költség 90%-át állják, a szállást, az étkezést és a helyi közlekedést pedig 100%-ban megtérítik; ezen felül biztosítanak 50-150€ összegű zsebpénzt is. Az EVS projektek többnyire a kultúrára, ifjúságra, sportra, szociális munkára, kulturális örökségre (és annak megóvására), művészetekre, polgár- és környezetvédelemre, illetve fejlesztési célú együttműködésekre összpontosítanak. Általuk Európán (ahol a legkedveltebb országok az Egyesült Királyság, Németország vagy Franciaország) kívül még Azerbajdzsánba, Grúziába, Örményországba lehet kijutni.

További bevett gyakorlat az au pair-kedés: a szülők erre specializálódott szervezeteken keresztül megkeresett 18-25 éves külföldi fiatalokat bíznak meg a gyermek- és háztartásfelügyelettel. Természetesen ez esetben is szerződésbe foglalt a szállás, élelem és zsebpénz biztosítása, ám azzal a különbséggel, hogy az elfogadtatási procedúrában a család dönt (többnyire egy Skype-interjú alapján), nem pedig a szervezet. A gyermekfelügyelet a karitatív tevékenységnél tágabb, s általában 9-12 hónapra szóló lehetőségeket kínál; és akár a tengerentúlra is ki lehet jutni, de többnyire szintén Németország és Anglia (az USA mellett) a legkeresettebb úticél.

Ha valaki ódzkodna a hosszabb távú elköteleződéstől, akkor az EU által támogatott, a pár naptól kezdve a legfeljebb két hétig tartó projekteket neki találták ki.  Az ide tartozó Youth in Action keretében több nemzetből hívnak meg 18-30 év közötti fiatalokat, akiknek elszállásolását és étkeztetését teljes mértékben, míg utazását 70%-ban finanszírozzák.

Összességében tehát elmondható, hogy a mai fiatalságnak megannyi lehetőség áll rendelkezésére, ám nagy számuk és szerteágazó mivoltuk miatt nem mindenki van tisztában az összessel, így ezek sokszor kihasználatlanul maradnak. Figyelembe kell venni, hogy a hosszabb távú programok esetében akár egy év is kieshet az életünkből, ami egy egyetemistának nehezen megengedhető. Azonban a részvétel abszolút megéri, hiszen a  megszerzett tapasztalatok a mindennapi életben és a karrierben egyaránt kifizetődnek.


Originally published by Közgazdász, Hungary’s oldest university newspaper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *