Egyetemünk női kosárlabdacsapata idén nem kisebb eredménnyel, mint a MEFOB győzelmével büszkélkedhetett. A hab a tortán már csak az, hogy ezáltal az Európai Egyetemi Játékokra is kvalifikálták magukat. Vladár Csaba edzővel készítettünk interjút.

Mik is pontosan az Európai Egyetemi Játékok?

Ez az Egyetemi Universitas Bajnokság nemzetközi bajnoksága, EUGENE 2014 a neve. Négy sportágban rendezik meg kétévente. Idén Rotterdamban az Erasmus Egyetem adott otthont neki. Csapatunk úgy kvalifikálta magát, hogy az év során az Egyetemi-Főiskolai Bajnokságot sikerült megnyernünk, ami elég nagy szó! A Magyar Kosárlabda Szövetség, illetve a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség támogatásával kvázi jutalomként utazhattunk el és képviselhettük az egyetemünket és hazánkat ezeken a játékokon.

Hogyan alakult, hogyan sikerült a felkészülés?

Tavaly októberben kezdődött az egész. A bajnoki csoportunkat megnyerve kvalifikáltuk magunkat a márciusi debreceni MEFOB-döntőbe. A négyes döntőben is sikerült mindhárom ellenfelünket legyőznünk. Júliusban egy háromhetes felkészülés után utaztunk végül Rotterdamba.

Hogyan állították össze a csapatot?

Ez egyfajta kutatómunka. A Sportközpont nyilvántartást vezet a sportágakat magas szinten űző elsőévesekről. Több csapatból állt össze az egyetemi „válogatott”, alapja az egyetemi diáksportköri csapatunk. Lényeg, hogy az egyetem nappali tagozatos hallgatói legyenek.

Mennyire voltak felkészültek az ellenfelek?

A EUGENE-en 17-28 év közötti játékosok játszhatnak. Magyar sajátosság, hogy nem nevezhettünk idősebbeket 25-nél, illetve profikat sem. Ellenfeleinknél több csapatban szerb, német, francia, osztrák válogatott, Euroligás kosarasok is szerepeltek.

Hogyan értékelné végül a csapat teljesítményét?

Nagyon elégedett vagyok. Sikerült megvernünk a román és a portugál egyetem csapatát, ami nagyon szép eredmény. Egyetlen mérkőzésen múlt a legjobb nyolcba jutás, ezt pedig mindössze két ponttal, egy kimaradt büntetővel vesztettük el az osztrákok ellen – saját magunktól kaptunk ki. Az eredmény azonban nagyon szép.

Mik a tervek a jövőre nézve? Visszatérnek két év múlva?

Jövőre is nevezünk az Egyetemi-Főiskolai Bajnokságra, ahol van esélyünk a 4-be jutásra. Minden páros évben megrendezik az Egyetemi Európa Bajnokságot kosárlabdásoknak Szlovéniában, tehát jövőre az lesz a cél, hogy oda kijussunk. Ez persze még a jövő zenéje.

A munka mellett levelező szakon humán erőforrást tanuló Hevesi Mercédeszt választottuk a hónap sportolójának, aki játékosként vett részt a rotterdami nemzetközi kosárlabda-bajnokságon.

Hogyan kerültél először kapcsolatba a kosárral és a Corvinus csapatával?

A kosárral még régebben, 2007-ben. Általános iskolai testneveléstanárom ajánlotta – finoman szólva kilógtam a tömegből a 185-188 centis magasságommal. Akkor kerültem a BEAC-hoz, ma már pedig a BKG DSE csapatát erősítem. A Corvinusszal pedig, azaz a mostani csapatommal egy meccsen találkoztam, és az egyik csapattársam, aki akkor már corvinusos volt egy éve, ő ajánlotta fel, hogy milyen jó lenne, ha egyetemi csapatban játszanék én is. Én meg pont abban az évben kezdtem el az egyetemet.

Milyennek találtad a csapat összetartását?

Nagyon összetartó társaság – nem csak a pályán. Az összes programon csapatostul vettünk részt, nem volt széthúzás. Nagyon jó kis team verbuválódott össze.

Hogy érezted magad a meccsek alatt? Nehéz volt kijutni a nemzetközi tornára?

Amint megtudtuk, hogy ennek a döntőnek a rotterdami torna a tétje, az egész csapat ráállt arra, hogy fejben összeszedje magát. Nehézségeink inkább a dolog fizikai részével voltak. Az állóképességgel és az erőnléttel voltak problémáink, de a hosszú cserepadnak hála simán meg tudtuk oldani a dolgot!

Milyen volt a nemzetközi kupa? Milyen benyomásod volt a többi csapatról és a nemzetközi légkörről?

Nagyon hamar kiderült, hogy igencsak le vagyunk maradva itt Magyarországon. Külföldön teljesen más szabályok vonatkoznak az egyetemi kosárlabdára. Nálunk ugye NB1 A-s játékos nem is vehet részt az egyetemi bajnokságban. Kint ez teljesen máshogy van: rengeteg Eurol igás és válogatott játékossal is találkoztunk. Érezhető volt az erőnléti, „fejbeli” és a szakmai különbség.Hogyan értékeled a csapat teljesítményét?A felkészülés mennyiségéhez képest egészen pozitív eredményt hoztunk, és ugyanazt tudtuk játszani Rotterdamban is, mint itthon.

Tervezel-e a jövőben profi szinten foglalkozni a kosárlabdával?

Őszintén szólva másfél-két évet NB1 A-ban is játszottam, és sajnos itthon nem jók a tapasztalatok, nem hagyják érvényesülni a fiatalokat. Nagyon szeretem a kosárlabdát, mindenképpen fogom a továbbiakban is űzni, de profiként semmiképp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *