“Lehet, hogy lesznek még közös történeteink Közgázon kívül is”

“Négy, bencés gimnáziumban eltöltött év után némiképpen szokatlanul ért az a hatás, hogy öt éven keresztül Marx Károly szobra előtt kell elvonulnom reggelente és délutánonként” – mesélte egyetemünk T karának diplomaosztó ünnepségén Szijjártó Péter. A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédében kiemelte, hogy igenis hosszú, kemény munka vezet egy corvinusos diplomájához. Folytonos versenyhelyzetnek vannak kitéve a hallgatók, de ahogy ők is, a való életben végül a diplomájuk is kiállja a próbát. Beszédében hangsúlyozta, hogy a világban végbemenő változásokra új stratégiát kell kidolgozni, amelynek egyik színtere a felsőoktatás. Ebben itthon a Budapesti Corvinus Egyetem játszik kiemelt szerepet.

A Nemzetközi kapcsolatok szak külügyi szakirányán végzett politikus hangsúlyozta, hogy az új világrendhez egy olyan országra van szükség, amely külgazdasági érdekeit érvényesíti külpolitikájában. Ehhez új tudás és új képzési formák kellenek, ennek érdekében megújítják a diplomataképzéseket.

Szijjártó Péter jelezte, hogy ebben kifejezetten számítanak a Corvinus Egyetem oktatói gárdájára és végzett diákjaira. Intézményüket a keleti nyitás politikájának fontos alappillérének nevezte. Kiemelte, hogy a Corvinus ezt az irányt következetesen támogatta, nyitott volt arra, hogy ezt már az oktatás szintjén is megvalósítsa. A külpolitikai nyitást többek között csereprogramokkal segítette elő. Ennek példájaként megemlítette a kelet-ázsiai szakértői mesterképzést, amit egyetemünk a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel karöltve 2014 szeptemberétől indított.

Beszéde végén reményét fejezte ki, hogy minél több, Corvinuson diplomázott diákkal dolgozhat “hosszan és sokáig” azon, hogy Magyarország versenyképes és sikeres legyen.


Originally published in Közgazdász,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *