“Minden barátunkkal a párbeszédre törekszünk” – interjú Szijjártó Péterrel

Mielőtt a politika színterére lépett volna, már az egyetemünk padját koptatta. Szijjártó Péter alig tizenkét évvel diplomázása után, harmincöt évesen Magyarország történetének második legfiatalabb külügyminisztere lett. Kinevezése után rögtön reagálnia kellett a Barack Obama által megfogalmazott kritikákra, amelyben az amerikai elnök a civil társadalmat zaklató rossz példaként említette a magyar kormányt. Feladata azóta se lett könnyebb, a kitiltási botránnyal még feszültebbé vált az USA-val a viszonyunk. Mindeközben az EU más tagállamaival is rendezésre vár néhány véleménykülönbségünk.Elfoglaltságaira való tekintettel e-mailben kérdeztük a külgazdasági és külügyminisztert a kultúrdiplomáciai célokról, konfliktusainkról és hazánk jövőjéről.

Ön egyetemünkön szerzett oklevelet diplomáciából. Mi volt a leghasznosabb tudás, amelyet a Nemzetközi Tanulmányok Intézetében sajátított el?

Nagyszerű tanárok vezettek be minket ebbe az összetett tudományba. A világ valamennyi térségére való nyitottság mindenkin érződött, ami – ahogy hallom – ma is az egyetem sajátja.

A minisztérium idén névváltoztatáson ment keresztül, belekerült a “külgazdasági” jelző. Jelenti ez más külügyi feladatok, például a kultúrdiplomácia háttérbe szorulását?

A világ nagyon sokat változott az elmúlt években. Ezen változások nyomán törvényszerűen változik a külpolitika szerepe is. Az eddig célnak tekintett klasszikus diplomáciai feladatok elvégzése most már alapkötelességnek számít, és arra alapozva kell elvégezni a gazdasági érdekek érvényesítését. A kultúrdiplomácia pedig szintén a minisztérium hatáskörébe került, amit nagyon fontos erőforrásnak tartok.

Ha már itt tartunk… a keleti nyitásnak vannak kulturális dimenziói is?

A kulturális kapcsolatok fejlesztése a keleti nyitás egyik erőforrása, ezért a tervek közt szerepel a Balassi Intézet hálózatának bővítése. Kifejezetten nagy jelentőséget tulajdonítunk annak, hogy Magyarország a kínai fővárosban a közép-európai országok közül elsőként nyitott önálló kulturális intézetet. Nemrég nyitottunk meg Isztambulban, és a kormány döntést hozott egy új intézmény nyitásáról Bakuban.

Várható az olasz-magyar kulturális évadhoz hasonló kezdeményezés?

Nagyra értékeljük az ilyen típusú kezdeményezéseket. Csak egy példa, hogy november 9-én kezdődött kezdődik Isztambulban a nemzetközi könyvvásár, melynek kiemelt vendége Magyarország. Az elmúlt időszakban az USA és néhány EU-s tagország részéről eléggé gyakran érték kritikák a kormányt.

Milyen hatással vannak az ilyen krízishelyzetek a minisztériumi munkára?

2010-ben a választók bizalma alapján belevágtunk az ország megújításába, melynek során kizárólag a magyar emberek érdeke vezérel minket. Ez jár érdeksérelmekkel is, elsősorban nagy gazdasági szereplők esetében. Ez pedig magával vonja a támadásokat, melyekre mindig határozottan válaszolnunk kell. Ez a munkánk része.

Hogyan tervezi feloldani az EU-val és az USA-val felmerült feszültségeket?

Minden barátunkkal a párbeszédre törekszünk. Így tettünk az elmúlt négy évben az európai intézményekkel folytatott konzultációk során, melynek nyomán sikerült megállapodnunk a legfontosabb kérdésekben. Az Egyesült Államokkal való gazdasági együttműködésünk igazi sikertörténet, ez segíthet abban, hogy a nyitott politikai kérdéseket minél előbb le tudjuk zárni. A kormányzati kommunikációban gyakran megjelenik a magyarok iránti tisztelet igénye.

A magyar külügy hogyan reagálna arra, ha valamelyik másik ország követelne tiszteletet tőlünk?

Mi minden országgal szemben a kölcsönös tisztelet alapján álló kapcsolatokat építjük.

Milyen szerepet képzel el hazánknak Európában az évtized hátralevő részében?

A mi érdekünk az, hogy Európa visszaszerezze elvesztett versenyképességét. Magyarország erősödése pedig hozzájárul ahhoz, hogy Európa újra erős legyen. Gazdasági sikereink nyomán az egész európai gazdaság erősödik. Azzal, hogy idén tartós növekedési pályára állítjuk a magyar gazdaságot, újra élenjárók leszünk.


Originally published by Közgazdász, Hungary’s oldest university newspaper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *