„Az mi? … Ja! Így inkább nem!”

Mostanság újra napirenden van a kancelláriarendszer bevezetése a felsőoktatási intézményekben. De vajon mit is tudnak erről az érintettek, jelen esetben az egyetemeken, főiskolákon tanulók? A Corvinus Hallgatói Médiaközpont egy rövid közvélemény-kutatással járt utána annak, hogy mit is tudunk mi, diákok erről, és mi a véleményünk róla.

A négy kérdésből álló „vox pop”-ra válaszolók többsége G karos volt, de K és T karos hallgató is szerepelt a listánkon. A négyből három kérdésnél nem segítettünk háttérinformációkkal, csak az utolsónál adtunk egy-két támpontot. Az első kérdésre, miszerint hallottak-e már a felsőoktatási kancelláriarendszerről, a válaszadók közel fele nemmel válaszolt, a későbbiekben viszont többnyire kiderült, hogy hallottak róla, csak nem ebben a kontextusban. Ebből adódóan többnyire arra sem tudtak választ adni – néhány kivétellel, amik inkább csak bátortalan tippek voltak –, hogy tervezik-e ennek bevezetését a Corvinuson.

Iskolánkba már két évvel ezelőtt próbajelleggel bevezették ezt a rendszert, ami végül Rektor Úr és a gazdasági főigazgató megromlott viszonyát eredményezte. Ezzel kapcsolatban a feltett kérdésünkre – mit tudnak a „béta verzió” eredményéről – túlnyomó többségben a semmit volt a válasz.

Majd a hitelességre törekedve némi háttértudást adtunk a válaszolóknak, hogy ezek után el tudják dönteni, mit is gondolnak az átalakításokról. A megkérdezettek 80%-a nemmel válaszolt, leggyakrabban azt emelve ki, hogy az egyetemek és főiskolák sokat veszítenének autonómiájukból. Az az érv is elhangzott, hogy az intézkedéssel a kormány legitimitásának erősödését érzékelik. Szerintük inkább a gyakorlati kivitelezés sikertelensége volt a gond a múltban. Az igennel szavazók tábora többnyire jól fogadta a hírt, mivel szeretnék, ha a kormánynak beleszólása lenne abba, amire pénzt ad a felsőoktatásnak.

Sok a kérdés, egy azonban bizonyos: új időszakba lépett a felsőoktatás rendszere, és a következő év biztosan hasznos tapasztalatokkal fog szolgálni mindenkinek.


Originally published by Közgazdász, Hungary’s oldest university newspaper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *