Nem is oly messze, a szomszédos Romániában november 2-án került sor az ötévente esedékes elnökválasztásra. Mivel senkinek sem sikerült abszolút többséget szereznie, a második fordulóban a két legtöbb szavazatot kapott jelölt neve került a szavazólapra: a szász etnikumú Klaus Johannisé és a román Victor Pontáé.

A szociáldemokrata Ponta az első fordulót a voksok 40,44%-ával nyerte meg, 10%-kal beelőzve ellenfelét, viszont az igazi kampány csak ezután következett. Nem sok esélyt jósoltak Johannisnak, akinek két hete volt az eredmény megfordítására. Mégis sikerült Nagyszeben egykori polgármesterének a második fordulóban a szavazatok 54,43%-át elnyernie. De mik is voltak a befolyásoló tényezők, amik Ponta bukásához vezettek?

Egyrészt szerepet játszott a visszafelé elsülő egyházi kampányfogása. A jelenlegi miniszterelnök etnikumának és vallásosságának hangsúlyozásával próbálta megnyerni a választókat, amelyhez az ortodox egyház készségesen asszisztált. Polgárok ezrei kaptak szórólapokat és borítékokat, hogy szavazzanak rá, mert ő az egyetlen, aki a román és az ortodox értékeket meg tudja védeni. Ezzel Johannishoz üldözte magától azokat, akik korábban nem szavaztak egyikükre sem, de úgy érezték, a vallásnak nincsen helye a politikában.

Másrészt komoly hatása volt a külföldön élő románok szavazásával kapcsolatos kérdés megoldatlanságának. Az előző két külügyminiszter azért mondott le, mert nem tudták megoldani az ezzel kapcsolatos problémát, és a miniszterelnök Ponta sem tette meg a kellően hatékony lépéseket a külföldi románok szavazati jogának érvényesítése érdekében. Ez végül oda vezetett, hogy a hárommillió kinn dolgozóból körülbelül 180 000 volt képes élni a szavazati jogával, de az elégedetlenség az otthoniak voksolását is Johannisnak kedvezően befolyásolta.

Így nyerhetett a Keresztény-liberális Szövetség jelöltje, akinek győzelmében nem sokan hittek. A tényeket szemlélve arra következtethetünk, hogy sokan mondhatni Ponta ellen és nem rá szavaztak, de ennek Johannis nem is örülhetett volna jobban.


Originally published by Közgazdász, Hungary’s oldest university newspaper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *