Vadászszezon Romániában, avagy a korrupció felszámolása

Nem szoktuk különösebben abszurdnak találni, amikor egy lapon említik Romániát a korrupcióval. A helyi hatóságok most megelégelték a helyzetet, és megpróbálták megtisztítani a közéletet. Tömeges letartóztatások, akár két szinttel a miniszterelnöki pozíció alatt is. De miért most? És miért pont politikusok? A múltban is volt már példa a korrupcióra, de letartóztatásokra nem feltétlenül. Viszont most Klaus Johannis, a szerencsés körülmények között megválasztott új köz-társasági elnök erőteljesen fellépett a simlik ellen. Korábban a politikusok könnyen tudtak takarózni mentelmi jogukkal, nem lehetett őket beperelni. Ezzel a gyakorlattal szakított most Johannis, ami lehetővé tette, hogy több politikussal szemben is eljárást indítsanak, amikor kompromittáló dokumentumok láttak napvilágot.

A gyanúsítottak között magas rangú köztisztviselőket is találhatunk, példának okáért a 2000 és 2004 között tisztségben lévő, a turizmusért felelős ex-miniszterasszonyt, Elena Udreát, akit a korábbi államelnök Traian Băsescu bizalmasaként tartanak számon. A legnagyobb port az EADS-szerződések ügye kavarta, mivel az külföldi vállalatokat és nagynevű politikusokat is érintett. A gyanú szerint számos kormányhivatalnok 60 millió eurónak megfelelő kenő-pénzt fogadott el egy 2005-ös 743 millió euróra rúgó szerződés kapcsán. A botrányban érintett lehet a Microsoft, a Fujitsu, a Deutschland GmBH, a Siemens, a milliárdos üzletember, Ion Triaic és Gerhard Schröder német ex-kancellár is.

Az EADS (Európai Lég- és Űrvédelmi Társaság) ügylete 650 millió euróról indult még anno 2004-ben, amit 543 millióra csökkentettek későbbi tárgyalásokon, majd a szerződés aláírása előtt hirtelen 200 millióval megnöveltek a befektetés összegét bárminemű hozzáadott érték nélkül, valószínűleg tehát el-sikkasztották. Ezt a pénzt a Fujitsu egy ciprusi offshore cégnek a szám-láján írta jóvá, amihez többek között az említett személyeknek és vállalatoknak volt hozzáférése. Ezzel a lépéssel tisztára próbálták mosni azt a pénzt, amit ebből az ügyletből szereztek.

A korrupciónak szezonja van, és a vadászat már elkezdődött. Több politikust lebuktattak, és további nevek várhatóak. A román polgárok elégedettek, és a megváltást látják ebben, hisz végre rendet láthatnak a szabályaik háza táján, méghozzá úgy, hogy ezentúl a törvények kötelező jellege a politikusokra is vonatkozik. Kérdés csak az, hogy ezek az intézkedések mennyire lesznek hosszú távon is gyümölcsözőek.


Originally published in Közgazdász, Hungary’s oldest university newspaper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *