A múlt hónapban arról döntött a BBC, hogy eldobja az eddigi pártatlan politikáját, és egy bizonyos kérdésben elfogult lesz. De vajon tényleg erről lenne szó?

Ennek inkább pont az ellenkezőjét igazolja az általuk kiadott közlemény, ami azt érzékeltette, hogy szeretnék a tudományos kérdések megtárgyalását tudományosabb alapokra terelni ott, ahol szükséges. Ennek érdekében egyes esetekben mostantól kevesebb műsoridőt fognak kapni a laikusok az adott témában, ezzel megőrizve pártatlanságukat. Ez a konklúziója a BBC által kiadott „Trust” jelentésnek, azonban a gyakorlatban ez konkrétan azt jelenti, hogy a globális felmelegedést tagadók kevesebbet szerepelnek majd a képernyőn. Ezt arra az adatra alapozzák, hogy a tudományos közösség 95-97%-a az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés létét igazolja.

A nemzetközi hírszerző média lépése valószínűsíthetően egyfajta reakció az amerikai sajtóban tapasztalt elfogultságra. A CBS például hatszor annyi időt szánt műsoraiban azoknak az embereknek, akik a klímaváltozás létezése ellen érveltek, mint a mellette lándzsát törő tudósoknak. Ezenkívül a Fox News meghívottainak 69%-a kétségbe vonta a tudományos eredményeket a témában.

Ez azt eredményezte, hogy az emberekben felvetődtek különböző kérdések. „Miért is van akkor szükségünk környezetvédelemre? Hiszen ez a termékeket csak drágábbá teszi, és lehet, hogy az egész csupán egy kreált ürügy arra, hogy több pénzt húzzanak ki a zsebünkből. Senki sem tudja igazából, hogy mi ez az egész, mégis miért higgyünk a szakembereknek?” Ezek az érvek körülbelül olyanok, mintha mi magyaráznánk meg az orvosnak, hogy miért nem vagyunk rákosak a leletek tanúbizonysága ellenére, és miért nincs szükségünk a drága terápiára. Az ilyenfajta érvelések többnyire azon cégek érdekében állnak, akik úgy tartják, a fejlődésnek és az innovációnak gátja a környezettudatosság. Amerikában ezek a cégek előszeretettel használják a sajtót szócsőnek saját érdekeik érvényesítésére.A BBC feltehetőleg ennek visszaszorítása végett hagy kisebb teret az éghajlatváltozást kritizálók számára. Azonban arról is biztosították őket, hogy ennek ellenére nem lesznek teljesen elűzve a képernyőkről, csupán arányos időt fognak kapni érveik kifejezésére, a tudományos világban képviselt számuk függvényében. Szükség van véleményezésekre az élet minden területén, ezt ők sem szeretnék kizárni, viszont a brit közmédia ezzel a lépéssel komoly kritikát fogalmazott meg a közvélemény irányába

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *