Az amerikai Federal Reserve System (FED) kamatdöntő ülése minden makrogazdasági mutató befolyásoló tényezője. 2006 óta a világválság miatt nem emelte meg az alapkamatot és még kilenc év után is hezitál ezt meglépni.

Több egymást követő kamatdöntő ülésen is úgy határozott a Federal Open Market Committee (FOMC), hogy nem emel kamatot és vár. Évekig várt a munkanélküliség visszaszorulására: most 5,1%-onvan, pont ideális helyzetben. A dollár 16%- kal nőtt az előző évhez képest és a napi fizetések szintén emelkednek – igaz, hogy csak 2,2%-kal –, elmaradva a 2008 előtti 4%-osnövekedési ütemtől. A GDP mutatók a második negyedévre pozitív képet festenek: a 3,7% és maga a trend bátorságra ad okot.

Ennek ellenére nem minden mutat jó irányba: az inflációs ráta csupán 0,3% és az utóbbi időszakban inkább csak csökkent, ami az erős dollárnak is köszönhető. Ez mes – sze alulmúlja a FED által ideális pontként kitűzött százalékos inflációs rátát. A munkanélküliségi ráta csökken ugyan, de a megfelelő produktivitási mutatószámot még nem érte el.

Úgy tűnik azonban, hogy megérte várni a kamatemeléssel. Sok elemző mégis már jó ideje hajtogatja ennek az ellenkezőjét: az eddigi mennyiségi lazítás, azaz a dollár pumpálása a gazdaságban olyan pénzügyi buborékot okozott, amit csak a kamatláb növelésével lehetne csökkenteni (ez utólag amerikai állampapírokba való befektetést eredményezne és a kibocsátott dollárt visszairányítaná a FED-hez). Mások szerint a gazdaságnak legalább tizennyolc hónap kell ahhoz, hogy reagáljon egy ilyen magas szintű makrogazdasági döntésre, amit szerencsésebb lenne hamarabb meghozni. Még többen azt a véleményt osztják, hogy ha már magunk miatt nem emelünk, akkor legalább a fejlődő országok miatt tegyük, akik exporttevékenységeik költségeit csökkentenék ezáltal és növelnék a világpiac pénzfluktuációját.

Végül eljött szeptember 17-e és ezzel a FED újabb ülése. A befektetők már ki voltak éhezve. Mindenki arra várt, hogy a sok hezitálás után történik-e végre valami. Semmi változás. Az FOMC negyedéves döntése változatlan maradt, tovább várnak. Már csak ezért is kritizálták sokan Yellent amiatt, hogy nem reagál a világpiac változásaira, és hogy csak az inflációval és a munkanélküliségi mutatóval van elfoglalva. Ezt a döntést azonban nagyrészt az előző hónapban végbement kínai gazdasági viszszaesés és a tőzsdepiaci fejetlenség eredményezte. Mint ahogy minden összeköttetésben van mindennel a mai gazdaságban, a világpiac turbulenciáját és bizonytalanságát sem hagyta figyelmen kívül Yellen. Más szóval egy további várakozás mellett szóló döntés is döntés, és néha a türelem rózsát terem. Yellen és a többi bizottsági tag is jelezte, hogy idén elképzelhető a kamatlábemelés. Lehet, hogy az utolsó, decemberi ülést követően ez lesz az amerikai gazdaság karácsonyfája alatt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *