FED-tanácsadó szerint a „Trump Bank” még jó is lehet

Volt szerencsénk megkérdezni erről (…) Anthony Saunderst, a New York University professzorát és egyben a Federal Reserve (Fed) végrehajtó bizottságának tanácsosát.

Republican U.S. presidential candidate Donald Trump speaks to the media during a news conference at the construction site of the Trump International Hotel at the Old Post Office Building in Washington, March 21, 2016. REUTERS/Jim Bourg - RTSBJBL

Donald Trumpot választották az Egyesült Államok 45. elnökének, de vajon mégis mit takar a gazdasági jövőképe? Valójában sok szakértő is ugyanezt a kérdést teszi fel, ugyanolyan tanácstalanul, mint mi.
Eddig még csak utalásokat és irányokat ismerhetünk arról, hogy a frissen megválasztott elnök mit szeretne csinálni a bel-, illetve külgazdaság szintjén. Utóbbi esetében újra szeretné tárgyalni a szabadkereskedelmi megállapodásokat, hiszen véleménye szerint ezek „borzalmasak”, és aki nem így gondolja, az téved. Továbbá a nemrég megkötött, de még nem ratifikált Csendes-óceáni Partnerségből (TPP) is mihamarabb ki akar lépni.

A belgazdasági intézkedései viszont annál érdekesebbek. Az amerikai gazdaságot az utóbbi években a rossz és elhanyagolt infrastruktúra is sújtja, elég csak általánosságban az utakról, hidakról, a közlekedési szolgáltatások karbantartásáról beszélni, vagy konkrét példaként említhetjük a Michigan állambeli Flint idei vízszennyezését. Trump azt ígérte kampányában, valamint nyomatékosította győzelmi beszédében is, hogy nagy energiát fog fektetni az infrastruktúra fejlesztésébe. Ígérete szerint, „duplaannyit” fog költeni, mint Clinton, aki 250 milliárd dolláros tervet adott le infrastrukturális költségvetésre.
A még érdekesebb rész az, hogy ennek finanszírozására Trump végrehajtói bizottságából
Steven Mnuchin úgy nyilatkozott, hogy fontolgatják egy infrastrukturális bank létrehozását. Ez különösen érdekes lépés egy republikánus elnöktől, amely párt kifejezetten a nagy kormány elve ellen van, azaz a kabinet ne vállaljon túl nagy szerepet a gazdaságban. Nem tűnik ez olyan gyökeres változásnak, de mégis az. Miért?

trump bank
Forrás: CNN Money

 

Volt szerencsénk megkérdezni erről a Corvinus Egyetem Befektetések és Vállalati Pénzügyek Tanszékének szervezésében november 17. és 18. között megrendezett „Annual Financial Market Liquidity Conference” keretében Anthony Saunderst, a New York University professzorát és egyben a Federal Reserve (Fed) végrehajtó bizottságának tanácsosát.

Elmondása szerint ez egy kifejezetten jó lépés lenne, hiszen olyan testület, ami konkrétan
pénzt kezelne, nem létezik a föderális államigazgatás testületei között. Ezt a feladatot a
függetlenül működő Fed látja el, az igazgatás csak egy elfogadói funkciót tölt be. Úgy véli, ez egy progresszív lépés lehet Amerika egyes problémáinak megoldására. Mindemellett az ötlet nem új, mégis többször is visszautasították már a kezdeményezést a múltban, főleg a republikánusok.

Láthattuk azt, hogy Trump anélkül is nyert, hogy a Republikánus Párt teljes mértékig
támogatta volna, vagy kiállt volna mögötte. Lehet, ez esetben is eléri majd azt, amit kitűzött maga elé, hiszen egy évvel ezelőtt még senki sem gondolta komolyan az indulását, nem hogy a nyerési esélyeit latolgatták volna. Ezen felül Nancy Pelosi, az alsóház kisebbségi vezetője is úgy nyilatkozott, hogy egy erős infrastrukturális törvényjavaslatot hamar át tudnának vinni.

Elsőre egy gyökeres változásnak, balgaságnak vagy éppen lehetetlennek gondolhattuk volna ezt a lépést. Itt lenne az ideje, hogy – mint megválasztott elnök – elkezdjük komolyan venni Donald Trump vezetését és iránymutatását, hiszen az elkövetkező négy évre, ha tetszik nekünk az irány, ha nem, Amerika 45. elnöke vitathatatlanul Donald Trump lesz.


Originally published by Közgazdász, Hungary’s oldest university newspaper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *