Egy újabb pénzügyi válság szélén?

Honnan is indulna a válság, ha nem a bankoktól és a befektetőktől? A mostani lehetséges kiindulópont a Deutsche Bank amerikai bírsága. Viszont miért is rótták ki ezt a büntetést?

Valójában egy elhúzódó perről van szó, ami még az első válságból indult ki. 2008-ban a német pénzintézet néhány trancsolt értékpapírja nem követte eléggé a biztonsági követelményeket. Az előírások figyelmen kívül hagyásával végül viszont a befektetőknek okoztak veszteséget, nem a bankoknak, amit az amerikai kormány nem hagyott szó nélkül.

Ebből származott végül egy 14 milliárd dolláros bírság, ami két okból érdekes. Egyik részről hatalmas veszteség lenne a pénzintézet számára, mivel a büntetés a bírság megállapítása előtt lévő bank könyv szerinti értékének körülbelül egyötödét jelenti. Másrészről pedig azért, mert egy előző válságból adódó, de eddig elhúzódó pereskedés miatt újra bedőlhetne a pénzügyi piac, legalábbis annak egy része.

Ezért is állnak a Deutsche Bank tárgyalófelei „pozitívan” a bírsághoz: véleményük szerint az összeg akár 5-6 milliárd dollár köré is lealkudható lehetne. Ezt több amerikai bank példájára alapozzák, ami nem földtől elrugaszkodott állítás, de a JP Morgan szerint még egy 4 milliárdos bírság is „kérdésessé tenné a bank likvidtőke-pozícióját”.

A bejelentés óta a Deutsche Bank részvényei mélyrepülésbe kezdtek, több mint a felére esett vissza az áruk. A 27,755 dolláros csúcsértéktől számítva kevesebb, mint egy év alatt 10,55 dollárra csökkent. Ez addig, amíg bízunk a piaci önkorrigáló és regeneráló hatásában, elméletben nem is lenne baj. De ugyanebben bíztak 2008-ban a makrogazdasági döntéshozók is, és láthattuk, mi lett belőle.

Ennek megfelelően az utóbbi időben sokan szeretnek párhuzamot vonni a Lehman Brothers esetével, és ott is az ördögöt festik a falra. Ahogy egy mondás tartja: egy jó közgazdász minden évben tízszer jósol válságot, ami tízévente egyszer be is jön, de akkor bizony ő előre látta.

Viszont a mostani jelek egyáltalán nem elhanyagolhatóak. Nemrég a Portfolio pénzügyi elemzői összehasonlították a Deutsche Bank és a Lehman Brothers hanyatló pénzügyi mutatóit. Az ábra a két bank árfolyamának alakulását mutatja be a hanyatlás kezdetekor vett ár százalékában, és látható belőle, hogy a Lehman 2008-ban kezdődött esése kísértetiesen hasonló volt a német pénzintézetéhez, de egyéb szempontokból a Deutsche Bank rosszabbul is teljesít most, mint a Lehman a válság előtt.

Ami miatt mégsem várható ebből egy újabb recesszió, az az, hogy a piac úgy reagált a hírekre ezekkel az árfolyamokkal, hogy az állami csődeljárás lehetőségét nem csak a német állam, de a Deutsche Bank is kizárta a híreiből. Ez azért különbség, mert azt jelenti, hogy nem áll annyira instabil lábakon a pénzintézet, mint amennyire gondolnánk. Mégis aggasztó lehet, hogy a német állam nyilatkozata szerint még csak tervek sincsenek a Deutsche Bank kisegítésére. Reméljük, most is számoltak vészforgatókönyvvel, de azt végül nem kell majd használni.


Originally published by Közgazdász, Hungary’s oldest university newspaper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *