Levágtak 5 nullát…Ennyi?

Venezuela az utóbbi időben az olaj árának világpiaci esésével a gazdasági csőd szélére került, amit a lakosság éhezésén és az ételhiányon felül leginkább a venezuelai pénznem érezte meg a legjobban. A bolivár hiperinflációját megfékezendően a venezuelai kormány az új, szuverén bolivár elnevezést viselő valutát vezetett be.

Az augusztus 20-án elindított, a venezuelai valutareformhoz vezető napokban a bolivár még egy utolsó mély repülést hozott. Valóban, a venezuelai inflációs ráta éppen most jutott el minden idők legmagasabb pontjára. Az éves ráta 48,760%-ra emelkedett és a 2016. novemberében induló hiperinfláció a lángokban égeti fel maga után a fizetőképességet.

Augusztus 20-án Maduro elindította a valutareformját, miszerint Venezuela hiperinflációs rémálma megszűnik. Egy új szuverén bolivár váltja fel a régi bolivárt, aminek az átváltási aránya 1 szuverén bolivár 100,000 régi bolivárt fog érni.

A deviza-átnevezés azt eredményezi lényegében, hogy öt nullát megszüntetnek a venezuelai hivatalos elszámolási egységből. Ezt szem előtt tartva 100 ezer régi bolivár a jelenlegi szabadpiaci árfolyamon 1,5 cent USD ér így 1 szuverén bolivár is ennyit fog érni (rövid távon).

A Venezuela valuta öt nullával történő feloldása mellett a szuverén bolivárt a petróval, a venezuelai kriptovalutával kötötték össze, aminek az árfolyama az állami kézben lévő olajkitermelő céghez lett kötve, gyakorlatilag pedig egy hordó olajértékhez. Ebben az esetben, ha a szuverén bolivár a hivatalosan bejelentett módon fog működni, a venezuelai kormány át fog váltani egy jóváírhatatlan fiat pénznem kibocsátásáról egy árualapú visszaváltható pénznem kibocsátására. De mivel a venezuelai petro nem egy hivatalos keretek között működő pénznem, amit nehéz akár tényleges kriptovalutának is számítani, nemhogy pénznek, ezért az elemzésünk kizárólag a bolivár leértékelésére és az emellett bevezetett gazdasági lépések realitására fog reflektálni.

A bolivár leértékelése mellett a kormány bejelentette számos más fontos gazdasági változást is, így szeptember 1-jétől a minimálbér 34-szeresére emelését, az áfa emelését és a nagyvonalú tüzelőanyag-támogatások csökkentését.

Az új és a régi valuták egyidejűleg vannak forgalomban egy ideig, ezzel összezavarva mind az értékesítőket és polgárokat. Az új bolivár bevezetését követően Venezuela már második nap lebénult, mivel az ország egyszerre próbálta az új és a régi bolivárt kereskedésre használni. Több ezer vállalkozás zárt be időlegesen, hogy alkalmazkodni tudjon a szuverén bolivár okozta fennakadások elhárítására, és sok munkavállaló is otthon maradt. Maduro elnök számított előzetesen és be is lett jelentetve, hogy a szuverén bolivar első napja bankszünnap lesz, mégis a káosz elkerülhetetlen volt. Mintha az egy napi átállás nem lett volna elegendő idő egy egész ország gazdaságának és közel 32 millió emberének.

A venezuelaiak kedden az ATM-ek előtt sorakoztak fel, hogy felhalmozzák az új valutát, de a kormány hasonló gondolkodás megelőzése végett napi 10 szuverén bolivár felvételére korlátozott mindenkit. Korábban a hivatalos devizaárfolyam körülbelül 250 000 bolívár volt az amerikai dollárhoz képest. De a fekete piacon egy dollár felfelé 3,5 millió bolivár.

A bolívári leértékelése olyan lett, mintha Caracas egyik híres plasztikai sebészének egyik kése alá ment volna. A kinézete megváltozik ugyan, de a valóságban a belső értéke nem változik. Ez az, ami a bolivárban van: egy arcbőr emelés.

Ezek az arcbőr emelések mindig folytatják a hiperinfláció epizódjait hiszen a hiperinflációt okozó tényezők nem szűnnek meg.

Történelmi visszatekintés képpen, még manapság is tartjuk a rekordot, hisz a legnagyobb hiperinfláció Magyarországon volt, ahol a napi inflációs ráta 1946 júliusában elérte a 207% -ot amit 1946. augusztus 1-jén egy valutaváltás követett. A pengőt a forint váltotta fel, a konverziós ráta pedig 400 octillion (4 majd 29 nulla) pengő volt egy forintért. Így tehát Magyarország lényegében levágott 29 nullát a valutájáról. Viszont a történelem megannyi más látványos devizaátalakításokkal tarkított, röviden csak akár a napjainkban lévő zimbabweiéi inflációról beszélve.

A fővárosban Caracasban a lakosok szkeptikusak voltak az új intézkedésekkel szemben: “Minden ugyanaz marad, az árak továbbra is emelkedni fognak” – mondta a 39 éves Bruno Choy, aki egy utcai éttermet vezet. Angel Arias, egy 67 éves nyugdíjas, az új valutát vajmi egyszerűséggel “tiszta hazugságnak” nevezte.

Amennyiben Venezuela nem fogad el egy teljesen új valutarendszert – mint mondjuk a valuta-tanácsosítás vagy dollárosítás – a bolivár ugyanolyan sorsú lesz, mint a magyar pengő. A hiperinfláció arcbőre egyre jobban csak lóg, és a bolivár csak egy gyakrabban kerül a kés.

3 thoughts on “Levágtak 5 nullát…Ennyi?

  1. I’m so happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the random misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *