Az EP a következő ciklusban is ragaszkodik a közös határvédelemhez – szociáldemokrata képviselő Brüsszelben

Fiatal európai újságíróknak tartott előadást európai értékekről, az aggasztó magyarországi folyamatokról és a közös határvédelem szükségességéről Sylvie Guillaume, a szociáldemokraták (S&D) képviselője. Az október 16-án az Európai Parlamentben tartott rendezvényen az Európai Parlament tájékoztatási politikáért, sajtóért és a polgárokkal fenntartott kapcsolatokért felelős alelnöke arra buzdította az európai fiatalokat, hogy szavazzanak rá az EP-választásokon. Tudósításunk.

Támogatni kell a független médiát

Az Európai Parlamentben tartott nyitóbeszédet Guillaume képviselőasszony az Európai Fiatalok Fórumán jelenlévő újságíróknak, ahol elárulta, hogy az Európai Unió jelenleg nem tökéletes és sok hibával, illetve kihívással küszködik, amelyeket az elkövetkező öt évben kell megoldanunk. Szerinte jobban oda kell figyelnünk a független médiára napjainkban, mert az egyre fontosabb tényező a mai politikában. Ez különösen igaz választások idején és ezen értékek tiszteletben tartása elsődleges az Európai Unió számára – tette hozzá.

Arra is kitért, hogy az Európai Uniónak ezen értékek támogatásában aktív szerepet kell vállalnia. A szociáldemokrata politikus épp ezért szavazta meg a LIBE Bizottság (az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság) tagjaként a magyar kormányt elítélő – Sargentini-riportként elhíresült – dokumentumot. Álláspontja szerint így szükséges megfékezni a magyar kormány törekvését a demokratikus értékek visszaszorítására.

Hozzátette, hogy az Európai Unió nem egy szociális jóléti iroda, ami bármilyen célra finanszírozást nyújt a tagoknak, hanem sokkal inkább egy támogatói szerv.

A magyarországi helyzetértékelését követően az európai fiatalokra és az őket is érintő európai választásokra tért ki. Hangsúlyozta, hogy bár kutatások szerint az európai fiatalok jóval pozitívabban tekintenek az Európai Unióra, mint az idősebb generáció, amikor választásokra kerül a sor, akkor az időseknél passzívabbak.

Guillaume sürgette a jelenlévő fiatal újságírókat, hogy szólítsák meg a fiatalabb generációt,

annak érdekében, hogy a fiatalok a kezükbe vehessék sorsukat az elkövetkező öt évben.

A határvédelmet uniós szinten kell megoldani

Igennel válaszolt arra a kérdésünkre, hogy szerepel-e az Angela Merkel által emlegetett és az Európai Unió által felkarolt közös határvédelem ügye a megoldandó uniós kihívások toplistáján.

 

Mint Guillaume elmondta,

„elengedhetetlen a közös határvédelem az emberek schengeni zónán belüli szabad mozgásának megőrzéséhez”. 

Elismerte, hogy sok ember próbál hívatlanul belépni az Európai Unió területére, olykor háború sújtotta övezetekből is. Kisebb szünet után ezt azzal pontosította, hogy az unióba érkező emberek többnyire üldözés elől menekülnek.

Az európai migrációs válság idején sok ember próbált a zöld határokon keresztül az unióba és Magyarországra lépni – emlékeztetett. A közös határvédelem hiánya miatt a bevándorlók könnyen be is jutottak az EU-ba és mivel a Schengen-övezet garantálta a szabad belső mozgást, így már bárhova eljuthattak Európán belül is – tette hozzá.

Erre az Európai Unió nem állt készen” – ismerte el Guillaume, hozzátéve, hogy nem volt egy kidolgozott uniós mechanizmus arra, hogy a hasonló helyzeteket hogyan kezeljék. A válsággal megjelenő európai politikai küzdelmek pedig egyértelműen megmutatták, hogy a tagországok nem értettek egyet a válság kezelésének módjában.

Épp ezért vélte úgy a szociáldemokrata képviselő, hogy ki kell dolgoznunk végre egy közös határvédelmi rendszert. Kérdésünkre adott válaszát azzal zárta, hogy

„a közös határvédelmet a szolidaritás nevében uniós szinten kell kezelni a következő parlamenti ciklusban.”

Beszéde végén kiemelte, hogy nagy örömmel látta a tagországokból érkező fiatal újságírókat és reméli, hogy jövőre is találkozhat velük, feltéve ha a következő választáson megszavazzák képviselőnek. 

2 thoughts on “Az EP a következő ciklusban is ragaszkodik a közös határvédelemhez – szociáldemokrata képviselő Brüsszelben

  1. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *