A Pokémon Go, 2016 nyarának sikerjátéka olyan gyorsan tűnt el, amilyen gyorsan jött. A kibővített valóságra (augmented reality – AR) építő játék azonban nyugaton még mindig töretlen népszerűségnek örvend, ráadásul nagyban befolyásolja a fogyasztói szokásokat és a szolgáltatásokat is – nem csak a játékon belüli virtuális világ szolgáltatásait, hanem a reálgazdaságot is.

Kövesd Jézus Krisztust és kapd el szenteket

A kibővített valóság (AR) egy egyszerű koncepció: veszünk egy térképes rendszert, többnyire itt a Google Maps alkotta térképeket, és arra a fejlesztők „ráprogramoznak” alkalmazásokat, amelyek a telefonok GPS jeleit összekombinálva egy kiterjesztett valóságot vázolnak fel a felhasználó előtt annak telefonján keresztül. Az átlagos szemlélőnek a Deák téren lévő Budapest Eye talán egyszerű látványosságnak tűnhet, egyes játékosoknak viszont más és más, helyben megoldandó kihívásokat – vagy éppen Pokémonokat – rejthet a helyszín.

A Pokémon Go önmagában nem volt úttörő innováció, hiszen ilyen AR-játékok már korábban is léteztek. A Niantic cég a Pokémon Go előtt is fejlesztett sikeres játékot, az Ingress-t, ami szintén sikersztorinak számított. A Pokémon Go hívta fel azonban igazán a figyelmet ennek a technológiának a használatára és lehetőségeire.

Hasonló alkalmazások azóta más történetekre például Harry Potterre is „fel lettek húzva”. Nemrégiben a katolikus egyház is kiadta a saját Pokémon Go applikációját, a „Follow JC Go”-t, azaz a Kövesd JK (Jézus Krisztus) Go-t, ahol a felhasználók szentekről és templomokról tudhatnak meg érdekességeket, miközben szenteket és biblikus karaktereket kereshetnek és „kaphatnak el” a való világban. Jól példázza ez, hogy a technológia határa a csillagos ég.

De elvonatkoztathatunk a játék alapú alkalmazásoktól és alapul vehetjük a sokak által használt „Waze” közösségi-navigációs alkalmazást is. Ez a közösség egyes tagjainak információira építi fel a percre pontos forgalom-előrejelzését, amit végül szintén egy Google Maps kiterjesztésen keresztül tesz elérhetővé a felhasználók számára.

A Waze térképein azonban már olyan étteremláncok is szerepelnek, mint például a McDonalds’ vagy KFC. Ez pedig előrevetíti, hogy az AR alkalmazások milyen nagy mértékben képesek befolyásolni a felhasználók nagyon is valós életben történő fogyasztását és vásárlásait.

Miért fontos ez gazdaságilag?

Én sem azért tudok ennyit a témáról, mert utána olvastam: jómagam is tagja vagyok több Pokémon Go közösségnek, utóbbi időben épp a hollandiai Groningenben, azelőtt pedig Budapesten és környékén. Van egy szépsége annak, hogy bárhova is téved az ember a világban, Pokémon Go-val bárhol lehet játszani.

Ebből viszont az is következik, hogy bárhova is megy az ember, 

akár külföldön nyaral, akár belföldön utazik, esetleg csak kiugrik az esti forgatagba, a sok séta után valahol megéhezik és megszomjazik majd. 

De miért is számít ez, ha a Pokémon Go már rég divatjamúlttá vált és szinte eltűnt?

Mint visszatérő játékos mondhatom, hogy Nyugat-Európában ez biztosan nem így van, sőt már Magyarországon is egyre többen térnek vissza a játékhoz. Sok rajongó sajnálatosnak tartotta, hogy a Niantic 2016-ban egy „tizedkész” játékot dobott a piacra a közösségi nyomásnak köszönhetően, ami még számos hiányosságtól szenvedett.

Emiatt sokan elvesztették az érdeklődésüket egy idő után, ám az utóbbi évek fejlesztései sok játékost hoztak vissza a rendszeres felhasználók közé – köztük engem is.

Az új élmények között szerepel a Pokémon Go havi egyszeri közösségi napja, amikor extra jutalmakat szerezhetnek a játékosok. Ez pedig lényegesen több játékost vonz a szabadba: Hollandiában például a 11-14 óra között történő eseményre általában emberek százai vonulnak ki a helyi parkba és a belvárosba.

A kibővített valóság életre kel: groningeni játékosok egyik gyülekezési pontja a közösségi nap során a helyi parkban. A parkban csak játékosokat látni, sétálókat alig (2018. november 10. Groningen, Park Muziekkoepel Noorderplantsoen).

És itt jelenik meg igazán a reálgazdaság: ezidő alatt a telefonok merülnek, az emberek fáradnak és éhesek-szomjasak lesznek. A groningeni parkban lévő kávézóban a vendégek száma a Pokémon Go közösségi napján szignifikánsan megnövekszik.

A helyi üzletekben kérdezősködve azt is megtudtuk, hogy ők is érzékelik a vásárlók számának növekedését, sőt a parki kávézó konkrétan meg is tudta nevezni a Pokémon Go-t, mint az üzlet forgalmát növelő alkalmazást.

Arra a kérdésünkre, hogy tudnak-e előre készülni a forgalom növekedésére, nemleges választ kaptunk, mivel ők is csak aznap értesülnek az eseményről, amikor több embert látnak a parkban a telefonjukhoz „ragadva”. 

Amikor a telefonjukra koncentráló emberek tömörüléseiből megsejtik, hogy Pokémon Go közösségi nap van, már tudják is, hogy aznapra több pincért kell behívni,

mert az átlagos szombat dél 2-3 kiszolgálandó asztala helyett ilyenkor hirtelen teljesen megtelik a kávéház vendégekkel. 

A kávézó üzemeltetői azt is hozzátették, hogy ha előre tudnák jelezni a játékosok mozgásait, akkor készülnének a kereslet változására. De mivel mindig csak aznap szembesülnek a piaci kereslet durva kilengéseivel, ez egy kihagyott üzleti lehetőséggé válik számukra. Főleg egy parkbeli kávézó esetén, ami viszonylagos monopóliumot élvez, hiszen a parkban nincs sok versenytársa.

A játék egyébként kimondottan ösztönöz arra, hogy parkokat illetve zöldterületeket látogasson az ember és sétáljon. Itt ugyanis több és ritkább Pokémont találhatnak a felhasználók.

A vendéglátók mellett számos játékost is megkérdeztünk arról, hogy hogyan alakulnak a fogyasztási szokásaik ilyenkor. Túlnyomórészt úgy nyilatkoztak, hogy vagy az esemény alatt vagy előtte-utána betérnek valahova a közelben a többi játékossal. A legérdekesebb megfigyelésünk az volt, hogy nem is a fiatalok voltak többségben; Pokémonokra vadászó felnőtteket és időseket is egyaránt látni lehetett a parkban. Itt fontos a gyerekek befolyása a felnőttekre: a játék szokása a gyerekektől terjed szüleikre, de a valós, „reálgazdasági” fogyasztást a játék közben már a szülők finanszírozzák.

Még idős házaspárok is részt vesznek a játékban: egyikük beszámolt arról, ahogy egy másik holland városban, ahol a Pokémon Go közösség egészen aktív, egy hasonló közösségi napon tömegeket vezetett a város főterére az alkalmazás. A játékosok ellepték a főteret, a közeli kávézókba beülve játszottak, sőt 

amikor egy kifejezetten ritka Pokémon tűnt fel, a kávézó sokaság hirtelen egymásnak ordítva, egy emberként állt föl az asztaloktól, hogy levadásszon egy-egy ritka, a téren kóborló pokémont, hogy utána visszatérjen a kávéjához vagy söréhez.

Egy-egy jól elhelyezett Pokéstop (játékon belüli „megálló”) egészen stabilan képes vendégeket vonzani, főleg az ilyen események során. Az Egyesült Államokban már bevett üzleti modell, hogy a Niantictól Pokéstopokat lehet vásárolni, hogy ez vonzzon be vendégeket az üzletek számára. Egy fontos példája ennek a Starbucks, amely 

Amerikában már nem csak megállókat vásárolt a Pokémon Go tervezőitől, hanem az akcióit és termékeit is feltüntetheti egy-egy Pokéstopon, 

ami egy kiváló marketingstratégiává válhat a jövőben. 

A Pokémon Go esetében viszont további lehetőségek is rendelkezésre állnak, mivel a játék az egész világot lefedő térkép használatára épít regionális Pokémonokkal. Ez azt jelenti, hogy egyes ritka Pokémonokat csak bizonyos földrészeken lehet megtalálni és elkapni; egyes egyedek csak Európában vagy Dél-Amerikában, esetleg csak a sarkkörökön túli régiókban elérhetők.

Ez turisztikai szokásokra is hatással van. Nem csak egyéni szinten, de így az alkalmazás készítői tömegeket is egyes régiók felé irányíthatnak a virtuális siker elérésének vágyával.

Erre jelentenek példát azok a szafari események, amelyeket a Niantic anyacég szervez a játékosok számára. Idén nyáron ezeket Jokoszukában (JP), Chicagóban (US) és Dortmundban (GER) rendezték meg, amelyekre a világ minden tájáról utaztak játékosok.

Egy másik példa arra, hogy egyének a Pokémonok megszerzése céljából külföldre utaznak az a férfi (Trainer Tips Nick), aki egy regionális Pokémon begyűjtése miatt utazott el Afrikába, egy másikért az Egyesült Államok déli, mocsaras régiójába, vagy éppen Vietnámba egy harmadikért.

A kibővített valóság kiaknázatlan üzleti lehetőségeket jelent a vendéglátók számára. A vásárlók tudatos döntéseit a Google Térkép vásárlói értékelései segítik. De immár a tudattalan döntéseket is számos új hatás befolyásolja majd. 

A kérdés az, hogy az üzletek e tudattalan döntések passzív vagy aktív alakító lesznek-e?

3 thoughts on “Így terjeszti ki a reálgazdaságot a kiterjesztett valóság

 1. Hello ,

  I saw your tweets and thought I will check your website. Have to say it looks really nice!
  I’m also interested in this topic + have recently started my journey as young entrepreneur.

  I’m also looking for the ways on how to promote my website. I have tried AdSense and Facebok Ads, however it is getting very expensive.
  Can you recommend something what works best for you?

  Would appreciate, if you can have a quick look at my website and give me an advice what I should improve: https://janzac.com/
  (Recently I have added a new page about Rockwall Investments and the way how normal people can make money with this company.)

  I have subscribed to your newsletter. 🙂

  Hope to hear from you soon.

  P.S.
  Maybe I will add link to your website on my website and you will add link to my website on your website? It will improve SEO of our websites, right? What do you think?

  Regards
  Jan Zac

 2. Hey! 🙂
  Happy to hear that you liked my content and website.
  As for advertising, you are asking the wrong guys, as I don’t spend money on promoting myself. This website of mine only serves as a portfolio of what I do, where I write etc. to collect my work.

  However, what I can recommend is to register your website for Google Analytics as it will appear in Google searches better. I at least did that, and hey, its a crucial element I think. As for Facebook Ads, I believe in good content creations which has edgy opinion in it, or at least topic, but to the related field of yours, so not clickbait. If you do good, you will have organic growth as well, but for ad growth, it is really about targeting. You need to have a really specific target group to have good ad growth. More like relevant ad growth, which creates engagement. That is, for example, the reason I don’t spend on ads, cuz my field revolves around information and news, and a huge variety. My field is not enough specific for good targeting.

  However, I do think that Facebook ads can be really good if you have the capital for it. But you need that which is rare. So my suggestion would be that you should only spend on advertising if it is really useful and relevant.

  As for your website, I believe that it’s a good start, you have a really good specific field, but the starter page is really plain. What I mean by this is lack of visual and too much text. I would suggest you build up a funnel how you draw your readers attention into your specific ideas, products and sites. You are better than my website from the perspective of having regular content, and trying to use this for advertising and really well thought through arguments. For example, the article you suggested I should read is really well-structured, fair and informative.

  However, I think the visuals should also match this. My suggestions on this field is to choose your wordpress template well. Go through a lot and try to identify what you would use your website for, so that you can choose accordingly. Also, a commonly forgotten idea is fonts. Fonts are crucial. And not only given fonts but fonts that you search up on your own. Try out Google Fonts, there are plenty of possible varieties, and also you can mix two fonts sometimes.

  My last suggestion would be content-wise: I understand you want to grab attention with your content and bring people into your services, but if it is marketed poorly, it can easily be seen as clickbait content or fake financial advising. The way you can improve this is for example not to use screenshots of what you wanna visualize, but invest in trying to make your own visuals or asking a friend to do it, like for example how I did my own logo.

  As for adding each others website, I am unsure what you mean, but I am not rejecting it.

  Cheers,
  Géza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *